TerhoNikulainen1 Yritykset ovat tulevaisuus

Työttömyyden pääasialliset syyt Suomessa

  • Kuva eräältä rakennustyömaalta monista, joille ei riitä suomalaista ammattityövoimaa.
    Kuva eräältä rakennustyömaalta monista, joille ei riitä suomalaista ammattityövoimaa.

Työttömyyden tärkeimmät syyt Suomessa ovat ikärasismi sekä köyhyys, joka estää lähtemisen työnhakuun ja ammattityövoiman puuttuminen.

Viimeaikaiset hallituksen toimet osoittavat, että siellä ei juuri nähdä, MITEN köyhiä Suomessa on todella paljon.

Poliitikkojen jakautuminen kahteen kategoriaan tuli perjantain 2.2.2018 aktiivimallin vastaisessa toimintapäivässä jälleen kerran harvinaisen selväksi. Niihin, jotka ymmärtävät, ja niihin, jotka eivät ymmärrä, miten syvässä köyhyydessä köyhimmät Suomessa elävät. Sairaimmilla köyhillä ei ole enää varaa vuoden alussa ostaa lääkkeitä omavastuuosuuden perimisen vuoksi, ja vanhusten itsemurhat ovat lähes jokapäiväisiä.

Kiva satu on lähinnä sen maailmankäsityksen kuvaus, jossa hallituksen poliitikot elävät? Sana 'kupla' ei riitä enää hallituksen mielenmaiseman itseriittoisuutta luonnehtimaan, vaan ministerit elävät itse sepittämässään sadussa, jossa he pelastavat kansan ja isänmaan öykkärimäisten työnvierojien ja etuuksien kalastajien riistolta.

Ns. aktiivimalli ja sen soveltaminen ei ole lääke siihen, että SUOMESSA EI OLE TYÖPAIKKOJA KAIKILLE HALUKKAILLE, sillä kielitaidottomat, ei-ammatitaitoiset henkilöt EIVÄT voi mennä kausityöntekijöiksi Lapin matkailu- ja hiihtokeskuksiin, eivätkä ammattitaidottomat henkilöt voi mennä rakennustyömaille, joilta puuttuu ammattityövoimaa. Suurin työvoimapula lienee tänä päivänä ict-aloilla, mutta eivät työttömät voi hakea niille ilman ekspertiisiä.

 

Hallituksen näkökyky ei riitä siihen, että ratkaisu sen havaitsemiin ongelmiin EI löydy yhdessä vuodessa eli jäljellä olevan hallituskauden aikana. Hellittäisivät hiukan kunnianhimoisista pyrkimyksistään, niin näkisivät, mitkä ovat Suomen työvoimakentän ja työttömyyden todelliset ongelmat: työpaikkoja EI OLE, ja kymmenettuhannet työhaluiset yli 40-vuotiaat eivät saa hakemiaan töitä, joihin olisivat täysin päteviä ja sopivia - ikärasismi vallitsee - työnantajat haluavat edelleen, kuten ovat enimmäkseen aina halunneet, töihin 25 - 30 -vuotiaita, joilla on vähintään 15 vuoden työkokemus hakemallaan alalla. Jo 42-vuotias, täysin ammattitaitoinen, koulutettu tai korkeasti koulutettu on Suomessa liian vanha lähes kaikille työnantajille ja rekrytointia työkseen harjoittaville yrityksille.

Työttömyysturvan rahallinen määrä EI riitä elämiseen kasvukeskuksissa, saati syrjäseuduilla, joista joutuu kulkemaan palvelujen pariin jopa satojen kilometrien matka, kun ansiosidonnaiselta turvalta tipahdetaan (100 päivää lyhennetyltä) perusturvan varaan - kun töihin ei pääse, kun on "liian vanha" useimmille työnantajille ja rekrytointifirmoille, jotka seulovat työnhakijoita yritysten toimeksiannosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen koittanut ehdottaa järkeilyä siihen, että kiinnostavien työntekijäehdokkoiden kohdalla tiedoissa ei saa näkyä nimiä, syntymä-aikaa eikä terveystietoja. Ainoastaan koulutustiedot ja työkokemukset ilman vuosilukuja. Kiinnostavasta työntekijästä on vain pelkkä numerosarja olemassa ja varsinaisessa haastattelutilanteessa selviää hakijan olemus.

Tämä pitäisi ulottaa ihan kaikille välitysfirmoille, rekrytyksille yms. Näin kaikki lähtevät samalta viivalta eikä syrjintää näkyisi missään kohtaa kuin ehkä haastattelutilanteessa. Silloin voi itse arvioida, että syyllistyikö haastattelija johonkin syrjintään.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Se vain, että kyllä pitkästä työhistoriasta näkee, että henkilöllä on ikää enemmän kuin 25 vuotta.
Millä sen ehkäiset? Toki nuoruusvuosien pestit voi jättää ansioluettelosta pois, mutta joskus nekin
voivat olla relevantteja joihinkin töihin hakiessa.

Iso ongelma ikäsyrjinnän lisäksi on hulppeat vaatimukset koulutuksen suhteen, merkonomi ei enää kelpaa
tiettyihin töihin, halutaan AMK-tutkintoa, ja sitähän monilla varttuneemmilla ei ole, sensijaan paljon enemmän
kokemusta ja näkemystä moniin tehtäviin, AMK-tutkintoa vaadittaessa selkeästi torjutaan varttuneemmat
työnhakijat!

Olen itsekin kummastellut satojen hakemuksien jälkeen, mikä ihme työnantajia vaivaa tässä maassa,
kun kokemus ei kelpaa? Tuore tutkinto ei takaa osaamista vielä mihinkään.

Montaa viiskymppistä pidetään pappana tai mummona, vaikka olet parhaassa työntekoiässä, osa ongelmaa
ovat nuoremmat rekrytoijat toisessa päässä asenteineen. Ihmetellä täytyy näitä outoja asenteita.

Toimituksen poiminnat