TerhoNikulainen1 Yritykset ovat tulevaisuus

Mikä vikana Kokoomuksen johtamassa Helsingissä - säästöhysteria

  • Helsingin kaupungin lasten päivähoidossa toteutetaan hysteerisesti säästöjä.
    Helsingin kaupungin lasten päivähoidossa toteutetaan hysteerisesti säästöjä.

Kokoomus taitaa kuulua pääministeri Juha Sipilän lanseeraaman vihervasemmisto-käsitteen alaan, sillä useat Kokoomuksen kansanedustajat eivät hyväksy pormestari Jan Vapaavuoren vastustamaa, Keskustan ajamaa sote-uudistusta ja toivoisivat päiväkoteihin enemmän resursseja, jotka otettaisiin valtion toimien Helsingiltä leikkaamista rahoista. – Go Kokoomus, Go! Älä anna Sipilän tuhota Helsingin taloutta!

Helsingin kaupungin säästökuurit ovat jatkuneet 1990-luvun alkupuolelta tähän päivään yhä pahenevana päiväkotien toimintamahdollisuuksien ja resurssien sabotaasina. Olen käynyt muualla maassa ekskursioilla päiväkodeissa. Niissä ei ole käynnissä Helsingin kaltaista, hysteeristä säästöoffensiivia.

Lapset kärsivät näistä säästöistä. Jos ajatus on ollut saada päivähoidossa olevien lasten vanhemmat ja päiväkotien työntekijät rahoittamaan osa välttämättömistä hankinnoista Helsingin kaupungin hallinnoimissa päiväkodeissa, siinä on onnistuttu.

Se on todella ikävää. Kaikki vanhempainiltojen tarjottavat ja muu yhteisölliseen toimintaan houkuttelevan, päiväkotien toimenkuvaan kuuluvien tapahtumien varustelun rahoituksen kuuluisi tulla talosta, lue: Helsingin kaupungin budjettivaroista.

Näin ei kuitenkaan ole. Lasten vanhempien ja päiväkodin yhteistyötä lujittavat tilaisuudet järjestetään joko ilman tarjottavia kahvileipiä, grillimakkaroita ja kaupungin rahoitusta tai henkilökunnan omista, vähäisestä palkasta ottamiensa varojen turvin tarjottujen pikkutarjottavien tuodessa rentoa yhteistä olemista ja yhteishenkeä.

Helsingin kaupungin päiväkodeista säästöt ovat vieneet toisen päiväkotiapulaisen viran.
Joten jos ainoa päiväkotiapulainen (lue: siivooja) sairastuu, lattiat ovat hiekkaiset ja roskaiset – sillä muun henkilökunnan aika ei vain riitä näihin tukitöihin.

Lapset tarvitsevat turvallisen päiväkotiympäristön

Päiväkotien henkilöstö on AIVAN LIIAN VÄHÄINEN lasten turvallista päivää takaamaan.

Jokaiselle tarvitsevalle lapselle ei löydy turvallista syliä, kun 1-2-vuotiaita tulokkaita pelottaa päiväkodin arjessa. Lapsia on aivan liian paljon yhtä henkilökuntaan kuuluvaa aikuista kohden. Ryhmien täyttöaste on ainoa johon tuijotetaan, mutta siinä tehdään säännöllisesti se virhe, että on useita tilanteita, joissa päivän aikana vähimmäisvahvuus ei toteudu. Ne tilanteet ovat haitallisia lasten kannalta, sillä niissä kukaan ei ehdi valvoa eikä pitää varhaiskasvatussuunnitelmaan kuuluvaa järjestystä yllä. Järjestyksen ja turvallisuuden kuuluminen itsestäänselvyytenä sekä lasten pedagogiseen valmennukseen että sosiaaliseen ohjaamiseen sivuutetaan ylivoimaisena vaatimuksena, sillä näissä mainituissa tilanteissa on vain yksi aikuinen useiden kymmenien lasten kanssa.

Niinpä melutaso kasvaa hirvittäväksi lasten ruokaillessa, leikkiessä, valmistautuessa ulkoilemaan. Pienimmät tulokkaat liittävät itkunsa äänten voimistuvaan yleismeluun, koska heitä pelottaa.

Vaikka isä ja äiti ovat olleet totuttamassa lapsiaan viikon tai kahden ajan loma-ajoistaan osallistuen lapsen päivään turvallisuutta tuoden, siihen on käytettävissä vain rajallinen aika, koska vanhemmat käyvät työssä.

Lasten päivähoidosta ei pidä säästää siinä määrin kuin nyt. Lapsille on taattava kunnolliset olosuhteet lyhyen lapsuutensa aikana. Se on meidän aikuisten yhteiskunnan toimintaan kohdistettava velvoittava vaatimus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tuskin Helsinki kuitenkaan säästämään on ruvennut. Eiköhän niitä rahoja johonkin panna. Muodikkaita rahareikiä vaan löytyy niin paljon että perustoiminnot voivat jäädä vähemmälle.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Voi hyvänen aika, että ihan verorahoista pitäisi makkarat, kahvit ja pullat maksaa? Jos vanhempia ei kiinnosta omien lastensa asiat ilman tarjoiluja, niin voivoi ja osta itse!

Toimituksen poiminnat