TerhoNikulainen1 Yritykset ovat tulevaisuus

Lumia, poliisi ja viimeinen erhe

  • Edessä: Samsung peruspuhelin, pystyssä Nokia peruspuhelin, takana Nokia Symbian älypuhelin.
    Edessä: Samsung peruspuhelin, pystyssä Nokia peruspuhelin, takana Nokia Symbian älypuhelin.

Viimeinen erhe oli valita Nokian älypuhelinten, Lumioiden, käyttöjärjestelmäksi Microsoftin Windows.

Nokia-matkapuhelinten käyttäjänä 25 vuoden ajan, totean Siilasmaan & co faktankaiveluun, että niin tai näin, syy Nokian puhelinliiketoiminnan romahdukseen oli liian usein suunnittelun kesken jättäminen.

https://yle.fi/uutiset/3-10419133
 

Symbian oli lupaava ja monessa mielessä edistyksellinen älypuhelinten käyttöjärjestelmä, mutta siinä oli muutama kiusallinen puute, kuten Nokian peruspuhelimissa aina 2010-luvulle saakka eli peruspuhelinten suunnittelun loppuvaiheisiin asti.

En käy näitä puutteita luettelemaan, mutta ne tuntee jokainen, joka on näitä luureja käyttänyt päivittäin. Ollilan rooli tässä voi hyvinkin olla ratkaiseva - hän on vaatinut tulosta siellä mistä sitä ei kannata hakea ja laiminlyönyt parhaat puolet Nokia-luurien tekniikan kehittämisessä.

Sitä kutsutaan asiantuntemattomuudeksi, ja tosiaankin – ylimmän johdon pelkääminen vie kaiken motivaation luoda kaikki kuluttajan tarpeet todella täyttäviä puhelimia, olivatpa ne äly- tai peruspuhelimia.

Kilpailijat osasivat yksinkertaisesti tehdä parempia ja käyttökelpoisempia peruspuhelimia. Suomen kännykkäteknologia jäi kaikessa puolitiehen ja Suomessa suunnitellut peruspuhelimet kävivät vain yksinkertaiselle puhelimenkäyttäjälle, jolle riitti saada yhteys langattomasti.

Se ei riittänyt markkinajohtajuuden ylläpitoon kuin rajallisen ajan – siihen saakka kunnes peruspuhelinten ostajat ja käyttäjät alkoivat kaivata Nokia-puhelinten suunittelijoiden "unohtamia" ominaisuuksia, joita kilpailijat jo tarjosivat. Vaihdoin peruspuhelimeni nopeasti Samsungiin ja olen ollut tyytyväinen, ja älypuhelimessa kärvistelen Symbianin keskentekoisuutta.

Paremman älypuhelimen ostin neljä vuotta sitten ja se ei ole Nokia. Nokian Windows-puhelimet olivat lähinnä vitsi älypuhelinmarkkinoilla. Voi Stephen Elop, minkä teit, kun veit Nokian puhelinten kehityksen Microsoftin suuntaan.

Se oli brändin viimeinen erhe.

"Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe" - Murheellisten laulujen maan sanoitus kuvaa tässä sitä, miten moni Lumia-puhelin lensikään Suomessa kuvaannollisesti lumihankeen huonoutensa vuoksi, ja New Yorkin poliisivoimat olivat valinneet Lumiat virkapuhelimikseen, mikä oli kohtalokas erehdys.

Saivat ne varmaankin ulosheittohintaan tai ilmaiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuolta voit lukea, että miten ne asiat oikeasti meni siellä Nokian organisaatiossa:

https://muropaketti.com/mobiili/nokia-meegon-tarina/
https://muropaketti.com/mobiili/nokia-meegon-tarin...

Jos omat edut ja kaikkien asioiden torppaamiset ja komponenttitöppäykset olisi heivattu aikoja sitten, niin ei oltaisi oltu siinä tilanteessa.

Ilman Stephen Elopia, olisi Nokia ollut heti konkassa.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

"Ilman Stephen Elopia, olisi Nokia ollut heti konkassa."

Tottakai olisi ollut, koska Nokian menestys oli peruspuhelinten varassa, jotka eivät olleet yhtä hyviä kuin kilpailijoiden tuotteet. Nokia ei ansainnut Elopin jatkoaikaa, joka oli täysin turha yhtiön historiassa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Näin joskus muutama vuosi sitten ajankohtaisohjelman missä hastateltiin Malesiassa Applen uutta puhelinta jonottaneita ihmisiä kadulla kaupan ulkopuolella. Kun kysyttiin miksi he jonottavat puhelinta ja mikä siinä on niin hienoa vastaus oli " It´s a lifestyle". Nokia osasi kyllä tehdä teknisesti hyviä puhelimia mutta kun se jäi täysiin syrjään nousevasta someaallosta ja siihen liittyvien applikaatioiden yhteensovittamiseen omiin puhelimiinsa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

1. Ekosysteemi tai sen puute (verrattuna Appleen tai Googleen).
2. Runsas mallivalikoima "peruspuhelimia" suunnattu miltei samoille käyttäjille aina lähes alusta asti uusiksi suunniteltuina. Puuttui silti esim. senioripuhelin ja vedenpitävä puhelin.

Ise asiassa en blogistin huolta peruspuhelimista oikein käsitä. Nehän olivat Nokialla toimivia pelejä? Älyluureissahan se varsinainen ero syntyi.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

"Ise asiassa en blogistin huolta peruspuhelimista oikein käsitä. Nehän olivat Nokialla toimivia pelejä? Älyluureissahan se varsinainen ero syntyi."

Nokian peruspuhelimet loivat Nokian suuruuden ajan. Siitä huolimatta ne olivat puutteellisesti suunniteltuja, minkä tietää jokainen, joka on niitä käyttänyt päivittäin, kuten jo blogitekstissäni totesin.

Esimerkkinä loki: Nokian perus- ja Symbian-puhelimet niputtavat kaikki samasta numerosta tulleet puhelut yhteen, jolloin se joka tarvitsee tiedon, milloin samasta numerosta on soitettu eri kertoina, jää ilman tätä informaatiota. Sinänsä pieni haitta, jos ei tarvitse sitä tietoa, mutta jos tarvitsee, se on puute, jota ei juuri minkään muun valmistajan saman aikakauden peruspuhelimissa ollut - en itse asiassa tiedä ainoatakaan merkkiä tai mallia kuin nämä Nokiat.

Vastaavia puutteita voisi luetella useita. Puhelimen käytettävyys ja mukavuus käytössä ontuivat pahasti verrattuna minkä tahansa kilpailijan peruspuhelimeen. Siksi Nokia romahti - peruspuhelinten käyttäjät tulivat vaativammiksi vuosi vuodelta. Varsinkin kun saivat tietoa muiden valmistajien puhelinten selkeästi paremmasta tuotekehittelystä ja käyttömukavuudesta. Nokia oli muotia aikansa, mutta puutteellinen tuote ei ole kauan muodissa. Nokian vanhoilla puhelimilla ei ole enää edes nostalgia-arvoa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Nokia laiminlöi sovellukset, ja niiden tekemisen. Niitä kiinnosti rakentaa rautaa ja mahdollisimman monenkirjavaa ja muotoista ja ohjelmistotasolla keskenään yhteensopimatonta.

Olihan tuo käsittämätöntä mokailua kun sitä kuitenkin oli valmiiksi saatavilla läjäpäin softakomponentteja mitä ottaa pohjalle, niinhän se Applekin teki.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Nokialla vaan ei ollut muumit laaksossa. Jos pyysit Nokialta yhtä älypuhelinta markkinoille, jossa on vedenkestävyys, vaihdettava akku, hyvä kamera, liitettävyys tietokoneeseen, toistaa kaikki tiedostot ja pystyy selaamaan nettiä, niin arvaa pystyivätkö? No ei. Ei edes vedenkestävää älypuhelinta saanut linjoille, vaikka Suomi on tällainen sienestäjien, metsästäjien ja purjehtijoiden maa, jossa sataa koko ajan. Samsung toi heti Xcoverin, ja siinä pystyi vaihtamaan akunkin. Ja joo, android on parempi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nokian romahduksen todelliset syyt löytyvät täältä, tuoteperhepöhö:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246500-nokia...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Että vieläkin joku jaksaa itkeä Nokian perään...

Mitä v*tun väliä sillä on, mitä Nokian pörssikursilla tms. tapahtui vuosien varrella? Nokia sai v*tusti yritystukia (suurin piirtein saman verran kuin maksoi veroja).

Me "suomalaiset" pystyimme ulkomailla kehuskelemaan ryyppykavereillemme, että me olemme Nokiamaasta, "prkele" (miten tuon kukakin sitten käänsi millekin kielelle).

Suoraan sanottuna minusta vaikuttaa säälittävältä, jos jotkut suomalaiset edelleen nyyhkivät Nokian perään siinä tarkoituksessa, että se antaisi heille jotain uskottavuutta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Älähän nyt. Itse näen, että iso joukko tämänkin päivän Suomen yhteiskunnallisista ongelmista juontaa juurensa Nokiaan. Sen menestyksen aikana syntyi liikaa kakkua, joka sitten mentiin jakamaan, eikä säilötty. Matkapuhelinromahduksen jälkeen samankokoisia kakunpaloja tuotetaan velalla, kun Nokian korvaajaa ei ole tullut.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

Hyvä analyysi, Risto Jääskeläinen. Metsäteollisuuden "dominoimasta" yksipuolisesta teollisuustuotannosta siirryttiin Nokian menestyksen hallitsemaan toiseen menestyvään teollisuudenhaaraan, ja luultiin sen jatkuvat menestyksekkäänä. Johto- ja johdon ja suunnittelijoiden väliset kommunikointiongelmat ja toimarin henkilökohtainen temperamentti romahduttivat menestyksen ainesosina olleet hyvän suunnittelun ja loistavien innovaatioiden synnyn.

Ihmettelen vain, mikä on Nokian paljonpuhutun patenttisalkun arvo tänä päivänä, kun Nokia kävi muistaakseni oikeutta myös Applea vastaan omien patenttiensa luvattomasta hyödyntämisestä. Vielä HMD-Nokian puhelinten tuotannon alettua, patenttisalkkua väläyteltiin reaalisena immateriaaliomaisuutena.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nokian virhe tapahtui silloin kun he teilasivat Johannes Väänäsen keksinnön 5:ssä minuutissa...Steve Jobs oivalsi heti ja loput on historiaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nokian johtajille näytettiin tulevaisuus ja he hylkäsivät sen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kilpailija oli parempi. Ensimmäisen Iphonen käyttöliittymän helppous ja toiminnalisuus oli Nokialle lopullinen niitti. Ei ketään enää kiinostanut kommarit, eikä Blueperry kopiot. Käyttäjät yksinkertaisesti valitsivat helpomman eli paremman vaihtoehdon. Näinhän se elinkaari toimii ihan kaikissa muissakin tuotteissa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Käyttäjät yksinkertaisesti valitsivat helpomman eli paremman vaihtoehdon. Näinhän se elinkaari toimii ihan kaikissa muissakin tuotteissa."

Ei muuten toimi.

Videotekniikassa Sonyn Betamax oli aikoinaan kaikessa suhteessa parempi kuin sittemmin standardiksi muodostunut VHS.

Betamax kaatui samaan kuin Nokia, eli lähinnä ylimielisyyteen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Joo. Ihan totta, poikkeus vahvistaa säännön.

Jotain kuitenkin tehtiin paremmin VHS leirissä, kun tuote sai markkinoilla paremman jalansijan. Pidempi nauhoitusaika, nauhan kesto, käytettävyys ? Kuva ja ääni olivat kyllä Betassa paremmat. Eikä pidä muuten unohtaa Philipsin Video 2000, sekin oli ihan hyvä, mutta katosi sekin JVC n lanseeraman VHS n tieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minulla on edelleen Lumia Windowsineen, mutta olen huomannut, että yhä useampia äppejä ei siihen voi ladata ja viimeisin viesti tuli Nordean mobiilipankkia koskien, että sen käyttö loppuu Windowsissa marraskuussa. Pakko vaihtaa, se on ainoa mahdollisuus. Windows ei seuraa aikaansa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juha, tee kuten minä: vaihdapa vanhaan perusnokiaan (minulla on Nokia 5500) ja hoida pankki- ym.asiat ja äpit tabletilla (Samsung galaxy), vaikkapa aamuisin iltaisin.

Ihana rauha kun ei tarvi enää tuijottaa sitä typerää ruutua päiväsaikaan ja kanssaihmisten haitaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luuriin tulee myös whatsupviestejä, meilejä joutuu joskus chekkaamaan vaikka ei olisikaan päätteen ääressä ja tulevaisuudessa kassoilla maksaminenkin hoidetaan useimmin mobiililompakon kautta, joten ehdotuksesi on arkea hankaloittava. Lisäksi puhelimessani on kaksi SIM-korttia eri tarkoituksia varten, mikä ei onnistu sillä perusnokialla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #18

Minun whatsupini >> tabletti
Minun meilini >> tabletti
Minun nettini >> tabletti, joko kotiverkko tai wifi
Minun kassamaksamiseni >> muoviraha

Olen eläkeläinen ja minulle kaikkein tärkeintä on mielirauhaa, ilman sitä pirun ruutua. Vilkaisu pari, kolme kertaa päivässä riittää, mutta sehän onkin minun tieni. Olen silti aina tavoitettavissa (nokia 5500)..

Tervehdys Georgian Batumista (wifi ja tabletti + nokia 5500: soitot ja tekstarit).

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Kyseessä oli nätti USAn operaatio, jolla heistä riippumattomat käyttöjärjestelmät saatiin ajettua alas. Nokialla oli monta hyvää ja lähes valmista jo tulossa mutta Elopilla oli kiire ajaa ne alas.

Muutoin Mikrosoftiin hyppääminen oli sama kuin jos Kone nyt alkaisi ainoastaan myymään Otisin hissejä, joita ei olisi vielä edes suunniteltu. Noin tyhmää ratkaisua ei vaan tehdä.

Maailman ykkösestä pois ennätysnopeasti, siinä on hieno suoritus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Monet eivät usko salaliittoteoriaan, mutta vaikka vain leikiteltäisiin ajatuksella, että Elop olisi ollut Microsoftin Troijan Hevonen, jolla oli valmis agenda Nokian kännykkäbisneksen tuhoamiseksi, niin juuri noin se olisi toteutettu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ennen Elopin sisääntuloa oli kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon virheitä tai kilpailukyvyn tulevaisuuden hävitystä.
Jälkiviisaasti voidaan melkoisella varmuudella sanoa, että Windows oli virhe Nokialle, koska sehän ei kantanut. Windows olisi kuitenkin (onnistuessaan!) mahdollistanut samantapaisen ekosysteemin kuin oli jo Googlen Androideilla ja Applella. Tämä puutehan oli Symbianissa/Nokiassa sisäänrakennettuna?

En käsitä, mitä Microsoft hyötyi Elopista Nokialla?

Että hitaampi kuolema olisi Nokialle tullut ilman Windowsia?

Toimituksen poiminnat