Lumia, poliisi ja viimeinen erhe

Viimeinen erhe oli valita Nokian älypuhelinten, Lumioiden, käyttöjärjestelmäksi Microsoftin Windows.

Nokia-matkapuhelinten käyttäjänä 25 vuoden ajan, totean Siilasmaan & co faktankaiveluun, että niin tai näin, syy Nokian puhelinliiketoiminnan romahdukseen oli liian usein suunnittelun kesken jättäminen.

https://yle.fi/uutiset/3-10419133
 

Symbian oli lupaava ja monessa mielessä edistyksellinen älypuhelinten käyttöjärjestelmä, mutta siinä oli muutama kiusallinen puute, kuten Nokian peruspuhelimissa aina 2010-luvulle saakka eli peruspuhelinten suunnittelun loppuvaiheisiin asti.

En käy näitä puutteita luettelemaan, mutta ne tuntee jokainen, joka on näitä luureja käyttänyt päivittäin. Ollilan rooli tässä voi hyvinkin olla ratkaiseva – hän on vaatinut tulosta siellä mistä sitä ei kannata hakea ja laiminlyönyt parhaat puolet Nokia-luurien tekniikan kehittämisessä.

Sitä kutsutaan asiantuntemattomuudeksi, ja tosiaankin – ylimmän johdon pelkääminen vie kaiken motivaation luoda kaikki kuluttajan tarpeet todella täyttäviä puhelimia, olivatpa ne äly- tai peruspuhelimia.

Kilpailijat osasivat yksinkertaisesti tehdä parempia ja käyttökelpoisempia peruspuhelimia. Suomen kännykkäteknologia jäi kaikessa puolitiehen ja Suomessa suunnitellut peruspuhelimet kävivät vain yksinkertaiselle puhelimenkäyttäjälle, jolle riitti saada yhteys langattomasti.

Se ei riittänyt markkinajohtajuuden ylläpitoon kuin rajallisen ajan – siihen saakka kunnes peruspuhelinten ostajat ja käyttäjät alkoivat kaivata Nokia-puhelinten suunittelijoiden "unohtamia" ominaisuuksia, joita kilpailijat jo tarjosivat. Vaihdoin peruspuhelimeni nopeasti Samsungiin ja olen ollut tyytyväinen, ja älypuhelimessa kärvistelen Symbianin keskentekoisuutta.

Paremman älypuhelimen ostin neljä vuotta sitten ja se ei ole Nokia. Nokian Windows-puhelimet olivat lähinnä vitsi älypuhelinmarkkinoilla. Voi Stephen Elop, minkä teit, kun veit Nokian puhelinten kehityksen Microsoftin suuntaan.

Se oli brändin viimeinen erhe.

"Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe" – Murheellisten laulujen maan sanoitus kuvaa tässä sitä, miten moni Lumia-puhelin lensikään Suomessa kuvaannollisesti lumihankeen huonoutensa vuoksi, ja New Yorkin poliisivoimat olivat valinneet Lumiat virkapuhelimikseen, mikä oli kohtalokas erehdys.

Saivat ne varmaankin ulosheittohintaan tai ilmaiseksi.

TerhoNikulainen1
Helsinki

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu