TerhoNikulainen1 Yritykset ovat tulevaisuus

Kaupungistumista ei pidä suosia eikä kaupunkirakennetta tiivistää Helsingissä

  • Kalliot ja sammalet kuuluvat kaupunkiin kuten rakennukset ja kadut.
    Kalliot ja sammalet kuuluvat kaupunkiin kuten rakennukset ja kadut.

 

"Kaupungistumisen vastustaminen" ei ole sama asia kuin että ei "halua vauhdittaa kaupungistumista". Blogitekstissäkin otsikon on vastattava sisältöä, vaikka sensaatiojournalismissa näin ei tehdäkään. Tässä blogipalvelussa mm. Jaana Pelkonen on kirjoittanut tekstin otsikolla "Kaupungistumisen vastustamisessa ei järkeä" (Uusisuomi.fi Puheenvuoro 25.9.2016), mutta puhuu bloginsa johdannossa "kaupungistamisen vauhdittamisesta".

Lainaus kansanedustajan ja Helsingin kaupunginvaltuutetun Jaana Pelkosen em. blogikirjoituksen johdannosta: "Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen sanoi lauantaina Helsingin Sanomissa, ettei hän halua olla vauhdittamassa kaupungistumista. Ihmettelen suuresti ministerin lausuntoja, sillä kaupungistumisen tietoinen jarruttaminen tarkoittaa käytännössä ihmisten vapaan valinnan ja vaurastumisen vastustamista."

Kaupungistumisen vauhdittaminen tapahtuu yleensä gryndereiden ehdoin, ei vain kaupunkisuunnittelijoiden, jotka saavat vinkkiä mihin rakennuttajan edustajat pitävät hyvänä rakentaa oman tuloksensa parantamisen vuoksi.

Redi on esimerkki epäonnistuneesta tavasta luoda uutta kaupunkiin, ja Kalasatama kärsii vielä pitkään alueen keskeneräisyydestä aivan kuten Jätkäsaari.

Grynderi on yhä kirosana kaupungin asukkaille.

Keskuspuiston säilyttämisen välttämättömyydestä

Helsinki-Vantaan lentoaseman uuden matkustajaterminaalin suunnittelussa ja toteutuksessa 1967 - 1972 toiminut australialaisarkkitehti Tony Robinson totesi: "Älkää tuhotko Helsingin Keskuspuistoa, se on korvaamaton."

Jos Helsingin puistot myydään tai käytetään tonttimaaksi, tulevat sukupolvet eivät anna anteeksi. Arkkitehti Robinson on kotoisin miljoonakaupungista, joten hän tiesi mitä puhui.

Helsingissä on karmeita esimerkkejä luonnonympäristöjen tuhoamisesta. Lauttasaaren Mutterikioskin viereinen rantakallio myytiin vanhustentalon tontiksi, ja samoin tehtiin kallioiselle puistomaiselle kulmaukselle Munkkiniemen puistotien ja Laajalahdentien risteyksessä. Kalliot räjäytettiin rakennusten tieltä merkittävästä kaupunkimaisemallisesta merkityksestä ja kaupunkiympäristöllisestä arvostaan huolimatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat