TerhoNikulainen1 Yritykset ovat tulevaisuus

Anoreksian ja ylipainon syistä ei ole päästy selvyyteen

Syömiseen liittyvät lääketieteen alueet ovat pitkään kiinnittäneet yksipuolisesti huomiota ylipainoon, sydän- ja verisuonitaudeille altistaviin ravintoaineisiin ja "oikeaoppiseen" syömiseen. Anoreksia on synnyltään kokonaan näiden alueiden ulkopuolinen tutkimuskohde. Anoreksian syistä tiedetään aivan liian vähän. Syömissuosituksilla anorektiataipumusta ei voi kääntää terveeseen suuntaan.

Ruokavaliosuosituksilla maustetut ohjelmaformaatit saivat alkuperämaassaan alkunsa ajanjaksolla 2000 – 2005 ja innoituksensa yhdysvaltalaisten vakuutusyhtiöiden luokituksesta, jossa yksi tärkeimmistä kriteereistä oli henkilön painoindeksi, joka oli ja on yhä edelleen yhtiöiden omaan käyttöönsä kehittämä työkalu. Sen indeksiluku, ns. painoindeksi (BMI) vaikuttaa vakuutusehtoihin. ”Painoindeksifilosofia” on levinnyt kautta maailman arviointiperusteeksi, onko ihminen yli- vai normaalipainoinen.

Nimensä suomalainen ohjelma ’Olet mitä syöt’ on lainannut 2010 lanseeratusta saksalaisesta sarjasta ”Du bist was du isst” joka puolestaan on lainannut nimen idean saksalaiselta uskontokriittiseltä filosofilta, Ludwig Feuerbachilta, jonka ravitsemusfilosofinen iskulause on ’Der Mensch ist, was er isst’.

Ylipainon syitä ei ole aina helppoa päätellä

Liikalihavuus ei ole yksiselitteinen asia, ja jos siitä rivien välissä yritetään tehdä yksinkertaisempi, ylipainon syyt ymmärretään helposti joksikin minkä aiheuttaa muutama yksittäinen tekijä kuten ”ahmiminen” tai ”sydänsurut”

Lihavuuteen ja lihomiseen aikuisiässä on kaksi syytä ylitse muiden: lapsena syötetyt makeiset ja sokeroidut jälkiruoat ja muut herkut, jotka muokkaavat solujen odotusarvon. Aikuisena solujen ehdollistuminen edellyttää lisää energiapitoisia ravintoaineita.

Toinen pääsyy lihomiseen on liika stressi. Painon nousulla ei ole mitään tekemistä omien tekemisten tai tekemättä jättämisten kanssa paitsi jos harrastaa tiukkoja laihdutuskuureja. Aineenvaihdunnan hidastuessa syöty ravinto ei muutu vedeksi ja hiilidioksidiksi, vaan varastoituu rasvaksi rasvasoluihin, joiden synty ajoittuu ihmisen lapsuuteen.

Anoreksia ja sen synty

Elimistö on viisas ja tietää, mikä on hyväksi ja käynnistää ulkoa päin tehtyjen vaikuttamisyritysten seurauksena anoreksiaan taipuvaisille poikkeustilan aivan kuin valtio, joka on ulkopuolisen uhan alla. Vanhempien ravintokäsitykset ovat anoreksiaan taipuvan lapsen ja nuoren elimistölle tuo ulkopuolinen uhka.

Keho tietää ja keho muistaa. Kehoaan kannattaa kuunnella. Se antaa vastaukset kaikkiin kysymyksiin jotka koskevat ravitsemusta ja ravinnon vaikutuksia.

Mikään julkinen tai yksityinen taho ei voi tuntea yksittäisen yksilön henkilöhistoriaa ja sen vaikutuksia ihmisen ravitsemuskäyttäytymiseen. Vain ihminen itse voi tietää.

Ihminen itse ei ole syyllinen lihomiseensa yhtä vähän kuin hän on syyllinen sairastumiseensa anoreksiaan. Sen syyt pitää selvittää, koska henkilö itse ei kykene vaikuttamaan sairastumiseensa eikä välttämään sitä "ruokavalioremontilla" ilman pätevän ravitsemusasiantuntijalääkärin tukea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Syyt lihomiseen ja laihtumiseen ovat sinänsä selkeitä, joko syöt enemmän kuin kulutat tai vähemmän kuin kulutat. Ihmisen elimistö on pääasiassa raaka toimija ja se toimii ikivanhan systeemin mukaan joko varastoiden energiaa tai hätätapauksessa purkamalla varastoja. On sitten eri asia, mitä syömisten tai syömättä jättämisten taustalta löytyy.

Ohjelmien perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä läskien tai anorektikkojen kohdalla mutta kyllähän suurimmassa osassa kuka tahansa voi nähdä että taustalla on eritasoisia mielenterveyden häiriöitä tai suoranaista tietämättömyyttä ja osaamattomuutta. Myös vähäinen tai olematon liikunta kertoo yleensä läskien kohdalla jotain. Muistaakseni elimellinen sairaus löytyy selittävänä tekijänä vain murto-osassa tapauksia.

Niin läskin kuin anorektikon kohdalla pitäisi lähtötilanne selvittää ensin psykologiatasolla ja sen jälkeen siirtyä ruokavalio-liikuntaosioon. BMI on huono mittaaja kun mitataan ihmisen kokonaisterveyttä. Se voi myös selvästi valehdella ihmisen ylipainosta ja antaa pahojakin virhetuloksia erilaisten ihmisten kohdalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"joko syöt enemmän kuin kulutat tai vähemmän kuin kulutat"

Aineenvaihdunnalliset eroavaisuudet vaikuttavat kuitenkin jossain määrin siihen kuinka paljon eri yksilöiden paino lisääntyy samanlaisesta ruokavaliosta ja yhtä suuresta kalorikulutuksesta. Vedessä nimittäin ei ole kaloreita lainkaan ja joillain yksilöillä neste kerääntyy kudoksiin suuremmassa määrin kuin toisilla.

Sen sijaan blogikirjoituksessa mainittu toteamus, että joillain ruoka muuttuu vedeksi ja hiilidioksidiksi ja toisilla puolestaan kerääntyy rasvasoluihin, on kyllä melko puppua tai mutkat suoriksi oikaistua sanomaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ihmiset ovat yksilöitä ja keho toimii jokaisella eri tavalla ja iän myötä homma menee vain mielenkiintoisemmaksi.

Vettä juomalla ei saa energiaa joka varastoituu eikä juomisen lopettamisella ole merkitystä muuten kuin keho toimii yleensä hitaammin ja huonommin ja lopulta voi vielä tulla noutaja. Kannattaakin erottaa laihtuminen, lihominen ja veden määrä kehossa toisistaan. Veden määrä kehossa vaihtelee sekin jokaisella päivittäin riippuen hormonaalimuutoksista ja ruokavaliosta.

Hyvä ja ajankohtainen aihe kun kohta vedetään kinkkua urakalla. Ylikypsällä mennään tänäkin jouluna;)

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

"Jokainen sulattamasi hiilihydraatti ja lähes kaikki rasvat muuntuvat hiilidioksidiksi ja vedeksi", tutkijat toteavat.

Minä ainakin omien kokemusteni perusteella olen ostanut tämän tutkijoiden tutkimustuloksen tältä vuodelta:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/mihin-laski-men...

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

Vielä tutkimustuloksesta: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/2616c276-386...

Aivan validia tutkimusta, Juha Kuikka. Ravinto, joka ei tällä tavalla hajoa ja poistu hengitysilman mukana, varastoituu rasvasoluihin. Tämä on todettu monessa aikaisemmassa tutkimuksessa.

Toimituksen poiminnat