Väärin kaavoitettu ja suunniteltu Helsinki

Urbanismi on tuhoamassa Kampin ja Etu-Töölön.

Kaupunkilainen kokee kaavoituksen virheet elämää suurempina uhkina, koska ihminen on täysin riippuvainen luonnosta. Kaupungissa luonnon turmeleminen on sen vuoksi suurennuslasin alla. Luonnolla on sekä esteettinen että psykologinen vaikutus ihmisen psyykeen, ja luonto auttaa ihmistä pysymään terveenä. Luonnossa liikkuminen on tutkimusten perusteella merkittävä terveyttä edistävä tekijä.

 

Kaupunkiluonto

 

Toinen todellisuus, joka kaupungissa on ympäristön esteettis-biologisen ja ympäristön vaikutuksesta syntyvän psykologisen tasapainon vuoksi tärkeä ja yhdessä rakennetun ympäristön kanssa kokonaisuuden muodostava tekijä, on luonto. Kalliot, puut, ruoho, istutukset, pensaat, puistot ja puistikot koetaan usein itsestäänselvinä, mikä edellyttää niiden erityissuojelua ja merkityksen korostamista, jotta ne voisivat säilyä urbaanin erottamattomina osatekijöinä. Urbaanin lumo voi vaikeuttaa kaupunkisuunnittelussa kaupunkikokonaisuuden näkemistä primaarin kaupunkitodellisuuden, urbaanin, ja sen keskeisen tekijän, luonnon, yhteenkuulumisen ymmärtämistä.

 

Jokainen hurmaantuu joskus kivikaupungin luomuksista ja miljöistä. Niiden lumovaikutus ei kuitenkaan ole täydellinen ilman kaupungin luontosaarekkeita, koska vain kontrastit luovat merkityksiä.

 

Miksi luonto niin usein unohdetaan kaupunkia kaavoitettaessa ja uusia kaupunginosia suunniteltaessa ja täydennysrakentamisen yhteydessä? Syitä on monia. Ehkä kaksi, jotka tulevat ensimmäisiksi mieleen, ovat nämä: halutaan tiivistää kaupunkirakennetta muka ekologisista syistä ja toisaalta kaupungin rakennuskelpoisen maan arvo saa sivuuttamaan kaupunkimiljöön arvon ja ”toinen todellisuus” jätetään suunnittelussa kokonaan tai osittain pois laskelmista ja kaavoituksesta.

 

Töölönlahden alueen harkittu tuho

 

Helsingin Töölönlahden alueesta olisi vähällä vaivalla saanut loistavan saarekkeen kivikaupungin keskelle, jos sitä ei olisi tuhottu liike- ja asuinrakennuksilla, jotka työntyvät lähes Töölönlahteen saakka pohjoisessa. Kaupunkirakenteen tiivistämistä ei pitäisi harjoittaa alueella, jonka arvo on mittaamaton toisen todellisuuden ja siten urbaanin miljöön tasapainottamisen kannalta. Alueesta on jäljellä rakenteilla oleva tynkäpuisto vierellään tyylittömiä uudisrakennuksia. Alueen arvo on pudonnut nollaan urbaanin ympäristön osana.

TerhoNikulainen1
Helsinki

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu